In de voetsporen van Ruth

~ Uw volk is mijn volk ~ (Ruth 1:16)

Samen zijn we sterk. Waar de één tekort schiet, vult de ander aan. 1 team, 1 taak! Tenminste tot een paar weken terug… in slechts een paar sportieve seconden was het gebeurt: uitgeschakeld! Game over!

Met een paar gescheurde enkelbanden strompelde mijn man de volgende ochtend, na zijn wekelijkse sportavond, de deur uit. Zijn blessure beperkte zich niet alleen tot zijn eigen voet. Onze taakverdeling in en om het huis was ook even uit balans. Zelf werd ik even met mijn neus op de feiten gedrukt: wat hebben we elkaar nodig. Zonder jou, geen team!

En dan zijn er vrouwen voor wie dit alle dagen zo is. Een vrouw zonder haar man, een gezin zonder vader. Misschien geldt dit wel voor jou, je zus, je moeder of misschien voor een vriendin.

Ik moest denken aan het verhaal van Naomi en Ruth. Twee vrouwen, twee weduwen, samen op reis naar een ver land. Ruth is de schoondochter van Naomi. Na het overlijden van zowel haar man als haar twee zonen, kiest Naomi ervoor om terug te gaan naar haar geboorteland Israël. Ze zal hiervoor een lange tocht moeten maken vanuit Moab dwars door de woestijn. Naomi, verscheurd van verdriet om haar verlies, wil alleen op weg gaan, zonder haar schoondochters Ruth en Orpa. Ruth laat haar schoonmoeder niet in de steek en spreekt de legendarische woorden: Waar u gaat, wil ik gaan en waar u woont, wil ik wonen. Uw volk zal mijn volk zijn en uw God mijn God. Waar u sterft, wil ik sterven en daar wil ik ook begraven worden.’

Wist je dat Stef Bos er een prachtig lied over schreef?

Maar jouw land, is mijn land. Jouw volk, is mijn volk. Jouw taal is mijn taal. Jouw God is mijn God. Jouw droom, is mijn droom. Jouw pad, is mijn pad. Jouw toekomst, is mijn toekomst. En jouw hart, in mijn hart…

Een ode aan Ruth! Een weduwe met haar eigen verlies, maar die toch haar loyale liefde toont aan haar schoonmoeder in rouw.

Een verhaal van hoop. Eenmaal in Israël ontmoet Ruth ‘haar’ Boaz. Ze trouwen en samen krijgen ze een zoon. Ruth schenkt haar schoonmoeder een kleinzoon. Een verhaal van het graf naar de wieg, in plaats van andersom.

Kort geleden mocht ik samen met een vriendin zelf getuige zijn van de bruiloft van Ruth en Boaz. Tijdens de musical ‘In de voetsporen van Ruth’ werden we echt geraakt door dit prachtige verhaal.

Want wat als je er alleen voor staat, net als Naomi? Wat zou het dan mooi zijn als er een Ruth voor je klaar staat en zegt:

Jouw toekomst, is mijn toekomst.

En jouw hart, in mijn hart!

1 gedachte over “In de voetsporen van Ruth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *