Laat los

Herken je dat?.. allerlei spullen in huis hebben en er geen afstand van kunnen doen? Er als een berg tegenop zien om het op te gaan ruimen? Want waar begin je?

Sinds het ‘ik-ben-moeder-tijdperk’ is die verzamelwoede alleen maar meer geworden, tenminste bij mij wel. Want al die leuke knutsels en eerste schriftjes van school gooi je toch niet zomaar weg? Of al die leuke babykleertjes of dat te gekke fietsje?? Al die herinneringen!! En stel nu dat er nog een kindje bij komt of wie weet heeft het broertje of zusje er over een paar jaar nog wat aan??!! Herkenbaar?

Als je niet uitkijkt, is je huis binnen de kortste keren verandert in een soort pakhuis aan spullen. Er komt alleen maar meer bij…zucht…

Tja vermoeiend hè. Een vol huis zorgt ook voor een vol hoofd. Meer spullen om op te ruimen, schoon te maken, te verplaatsen of te repareren.

Laat los! Maar hoe doe ik dat dan?

Een paar jaar geleden ben ik zelf begonnen met ‘ontspullen’. Ik was zwanger van onze derde en zijn op een dag gewoon maar begonnen om ons huis rigoureus op te ruimen. Het moest ook gewoon gebeuren, want we hadden letterlijk meer ruimte nodig in ons huis.

En wauw wat een spullen kwamen we tegen! Ongelofelijk! Uiteindelijk gingen er tassen vol spullen weg; naar het goede doel, door het aan iemand anders te geven of soms ook gewoon als eindbestemming: onze kliko! Ik beleefde zelfs plezier aan het opruimen, omdat je spullen tegenkomt die je in jaren niet gezien hebt.

Niet lang daarna las ik een interessant artikel over minder spullen in huis. Want wat blijkt? Het huishouden doen, bestaat voor slechts 20 procent uit schoonmaken, en maar liefst 80 procent uit.. jawel: opruimen! Daar kunnen we blijkbaar onze dag al mee vullen, met opruimen!

In het zelfde artikel stond dat als je begint met elke dag één voorwerp weg te doen, je na een jaar al heel wat hebt opgeruimd. En die kwam binnen bij me. Want sindsdien ben ik bewuster bezig met wat weg kan en waar ik mogelijk iemand blij mee kan maken. Zodoende hoef je niet eens rigoureus te gaan opruimen, maar begin je met slechts 1 voorwerp (per dag!) En het werkt! Echt!

En als je eenmaal begint, komen de ideeën om nog meer te ‘ontspullen’ vanzelf. Zo heb ik vorig jaar een keer voor juffendag gekeken wat ik als cadeautje zou kunnen ‘oppimpen’. Ik vond een theepotje die ik nooit meer gebruikte, een cakeblik, oude fotolijsten et cetera. We maakten er een gezellige knutselmiddag van (twee vliegen in één klap) en voegde er wat chocolaatjes en thee aan toe. Goedkoop, simpel, creatieve middag, maar bovenal: een vensterbank vol met spullen minder!! Heerlijk! (Én blije juffen, ook dat nog!)

Nu we komend jaar gaan verhuizen, ben ik zo blij dat we al zoveel spullen hebben weg gedaan. Soms door marktplaats, soms door te geven aan een goed doel (vooral kleding) en soms door persoonlijk iemand iets te geven wat je zelf toch niet meer gebruikt.

Want zeg nou zelf; het heeft geen zin om schatten op aarde te bewaren, toch?! (Matth. 6)

28 gedachten over “Laat los

 1. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.

  I desire to read more things about it!

  my web page :: biden hat

 2. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Outstanding work!|

 3. After checking out a handful of the blog articles on your web site, I really like your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site too and tell me your opinion.|

 4. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m looking to start my own blog in the near future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!|

 5. Having read this I believed it was extremely informative. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending way too much time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!|

 6. Thank you for the auspicious writeup. It actually used to be a amusement account it.
  Look advanced to more delivered agreeable from you!
  By the way, how could we be in contact?

 7. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and
  i was just curious if you get a lot of spam
  remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 8. I was pretty pleased to uncover this website.
  I want to to thank you for your time due to this wonderful
  read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you bookmarked to check out new information on your web site.

 9. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and
  would like to know where u got this from. appreciate it

 10. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much,
  However I am going through problems with your RSS. I don’t know the
  reason why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting identical RSS problems?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 11. Nice post. I was checking continuously this
  blog and I am impressed! Very helpful information specially the last
  part 🙂 I care for such information much. I
  was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and good luck.

  Also visit my web blog – junk car buyer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *