Laat los

Herken je dat?.. allerlei spullen in huis hebben en er geen afstand van kunnen doen? Er als een berg tegenop zien om het op te gaan ruimen? Want waar begin je?

Sinds het ‘ik-ben-moeder-tijdperk’ is die verzamelwoede alleen maar meer geworden, tenminste bij mij wel. Want al die leuke knutsels en eerste schriftjes van school gooi je toch niet zomaar weg? Of al die leuke babykleertjes of dat te gekke fietsje?? Al die herinneringen!! En stel nu dat er nog een kindje bij komt of wie weet heeft het broertje of zusje er over een paar jaar nog wat aan??!! Herkenbaar?

Als je niet uitkijkt, is je huis binnen de kortste keren verandert in een soort pakhuis aan spullen. Er komt alleen maar meer bij…zucht…

Tja vermoeiend hè. Een vol huis zorgt ook voor een vol hoofd. Meer spullen om op te ruimen, schoon te maken, te verplaatsen of te repareren.

Laat los! Maar hoe doe ik dat dan?

Een paar jaar geleden ben ik zelf begonnen met ‘ontspullen’. Ik was zwanger van onze derde en zijn op een dag gewoon maar begonnen om ons huis rigoureus op te ruimen. Het moest ook gewoon gebeuren, want we hadden letterlijk meer ruimte nodig in ons huis.

En wauw wat een spullen kwamen we tegen! Ongelofelijk! Uiteindelijk gingen er tassen vol spullen weg; naar het goede doel, door het aan iemand anders te geven of soms ook gewoon als eindbestemming: onze kliko! Ik beleefde zelfs plezier aan het opruimen, omdat je spullen tegenkomt die je in jaren niet gezien hebt.

Niet lang daarna las ik een interessant artikel over minder spullen in huis. Want wat blijkt? Het huishouden doen, bestaat voor slechts 20 procent uit schoonmaken, en maar liefst 80 procent uit.. jawel: opruimen! Daar kunnen we blijkbaar onze dag al mee vullen, met opruimen!

In het zelfde artikel stond dat als je begint met elke dag één voorwerp weg te doen, je na een jaar al heel wat hebt opgeruimd. En die kwam binnen bij me. Want sindsdien ben ik bewuster bezig met wat weg kan en waar ik mogelijk iemand blij mee kan maken. Zodoende hoef je niet eens rigoureus te gaan opruimen, maar begin je met slechts 1 voorwerp (per dag!) En het werkt! Echt!

En als je eenmaal begint, komen de ideeën om nog meer te ‘ontspullen’ vanzelf. Zo heb ik vorig jaar een keer voor juffendag gekeken wat ik als cadeautje zou kunnen ‘oppimpen’. Ik vond een theepotje die ik nooit meer gebruikte, een cakeblik, oude fotolijsten et cetera. We maakten er een gezellige knutselmiddag van (twee vliegen in één klap) en voegde er wat chocolaatjes en thee aan toe. Goedkoop, simpel, creatieve middag, maar bovenal: een vensterbank vol met spullen minder!! Heerlijk! (Én blije juffen, ook dat nog!)

Nu we komend jaar gaan verhuizen, ben ik zo blij dat we al zoveel spullen hebben weg gedaan. Soms door marktplaats, soms door te geven aan een goed doel (vooral kleding) en soms door persoonlijk iemand iets te geven wat je zelf toch niet meer gebruikt.

Want zeg nou zelf; het heeft geen zin om schatten op aarde te bewaren, toch?! (Matth. 6)

3 gedachten over “Laat los

  1. It’s appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
    I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice.
    Perhaps you could write next articles referring to this article.

    I desire to read more things about it!

    my web page :: biden hat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *